Dresuarlar genellikle evin antre ya da giriş bölümünde kullanılan mobilyalar olarak dikkatinizi çekebilir. Farklı tasarımlarla estetik çizginizi sürdüren bu mobilyaların depolama birimlere de sahiptir. Siz de fonksiyonel ve dekoratif özellikleri ile bu parçalar hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız, gelin dresuar nedir ve işlevleri nelerdir, bu sorulara birlikte yanıt bulalım.
Dresuarlar evin derli toplu görünmesini sağlarken dekoratif ambiyansını da destekleyen çok yönlü mobilyalardır. Diğer bir ifadeyle bu mobilyalar çekmece bölümlere ve ayaklara sahip dekoratif sehpalar olarak da nitelendirilebilir. Bu parçaların kullanım amacına göre tasarımları ya da diğer fonksiyonel özellikleri de değişkenlik gösterebilir.
Dresuarların bir işlevi de üst bölümde cüzdan, anahtar gibi küçük objelerin konumlanmasına, kesici ya da kumanda gibi eşyaların çekmecelere yerleştirebilmesine imkân vermesidir. Böylece ortamın derli toplu görünmesinde etkili olan bu mobilya yer tasarrufu sağlayarak alan da açar. Dekorasyon uyumunu da destekleyen bu mobilyalar iskandinav, retro, klasik, modern, country gibi farklı tarzlarda karşınıza çıkabilir.
Dresuar çeşitleri evin iç dekorasyonuna uygun mobilyalardan seçildiğinde tamamlayıcı bir etkisi vardır. Mobilyanın konumlandığı yere göre çekmece sayısının fazlalılığı, dolap eklentisi ya da ayna ile kombinlenmesi tasarımın fonksiyonelliğini de ortaya koyar. Ayrıca modellerde ayakların düz ya da tekli dizaynı minimal alanları daha ferah göstermek için tercih edilebilir.
Geniş mekanlarda ise göz alıcı ve gösterişli tasarımlara yönelebilir, böylece televizyon ünitesi ve vitrin görünümlü modeller salon gibi alanlarda ön plana çıkabilir. Çalışma yeri ya da yatak odası gibi mekanlarda raflı ya da kitaplıklı modeller ise konfor alanınızı genişletebilir. Aynı zamanda banyonuzda tezgah üstü lavabolarla entegre ya da lavabo eklentili modellere yönelerek hem depolama ihtiyacını hem de estetik stilinizi destekleyebilirsiniz.
Ev dekorasyonunda dresuar tasarımları kullanım alanına ve tarzınıza göre farklılık gösterebilir. M odelin malzemesi ve rengi arasında yakalanacak uyum ise oldukça önemlidir. Trend renk seçimler olarak karşınıza siyah, antrasit, beyaz, gri ve renkli tasarımlar da çıkabilir. Antre bölümünde mobilyaya yer verecekseniz karanlık ve dar bir ortamda çekmeceyle kombinlenen beyaz dresuarlar da nokta atışı olabilir.
Doğallıktan vazgeçemeyenler koyu ahşap modellerini siyah ya da antrasit renklerle kombinleyerek mekanına modern bir hava da kazandırabilir. Dekorasyonda sıcak bir ambiyans oluşturmak için açık renkli ahşap materyali ile ekru/bej tonlar bütünleyici bir dokunuş yapabilir.
Elegant tarzı evinize taşımak istiyorsanız üst tablanın parlak, lake rose ve antrasit tonlarla kombinlendiği tasarımlar ilginizi çekebilir. Tüm bunlarla birlikte stilinizi yansıtan bir model seçtikten sonra ayna, vazo, çerçeve ve çeşitli süslemelerle dekorasyonunuzu bütünleyebilirsiniz.
Dresuar modelleri salon ve oturma odası, antre, banyo, çalışma ya da yatak odası gibi mekanlarda kullanılabilir. İşlevsel özellikleriyle dresuar alternatiflerinin en çok da koridor ya da antrede kullanıldığını görebilirsiniz. Aynalarla kombinlenen modeller ise derinlik algınızı artırırken çekmece ve raflar küçük objelerinize düzen oluşturabilir.
Salonunuzda dekoratif köşe oluşturmak isterseniz kitaplık ya da sehpa eklentili modellere yönelebilirsiniz. Yemek odası dresuar tasarımlarında ise bol çekmeceli ve ekstra raflı seçenekler idealdir. Yatak odasında ise kişisel eşyaları depolayacak çekmeceli ya da makyaj masası tasarımlar ideal seçimlerinizden olabilir.
Dresuarların koltuk takımı gibi mobilyalarla uyumun yakalaması için saklama haznesine, materyaline, rengine ve tasarımına dikkat etmenizde yarar var. Buradan hareketle tasarımlarda metal, mermer, cam, MDF, akrilik ya da ahşap gibi malzemeler kullanılabilir. Bu süreçte mobilyanın mekanın büyüklüğüne ve şekline göre seçilmesi kritik bir detaydır. Modellerin ebatları, ayak şekli ve sayısı, kulp tasarımı, ayna eklentisi, depolama birimi gibi kriterler de seçimlerinizi doğrudan etkiler. Yaşam alanınızın durumuna göre hareketli ya da duvara sabitlenebilen modeller de ilginizi çekebilir.
Modern stilde minimal ve sade görünümlü modeller dekorasyonda tamamlayıcı rol oynar. Bu noktada ince ayak yapısıyla kombinlenen düz tasarımlar revaçtadır. Az yer kaplayan bu tasarımlar gerek fonksiyonelliğini gerekse zarif estetik çizgisiyle dikkat çeker. Aynı zamanda tasarımların diğer mobilyalarla uyumlu bir ambiyans oluşturmasında nötr renkler ilk sırada tercih edilir. Materyal olarak cam ya da metal kullanımı stilinize hem modern hem de sofistike bir duruş kazandırmanız için bir seçenektir.