Ahşap mobilyalar, kullanıldığı alana sıcak ve doğal bir doku katar. Her ağacın kendine has bir dokusunun bulunması, yaşam alanlarının özgün olması anlamına gelir. Metal ve rattan gibi farklı malzemeler ile birlikte kullanarak uyumlu bir görüntü oluşturur. Gri, koyu kahverengi, kırmızı ya da bej gibi tonları bir arada bulundurmak kişilik sahibi bir stil yaratmanızı sağlar. Ahşap mobilya yatak odası salon, mutfak ya da ofis gibi birçok alanda kullanılabilir.
Dekorasyonda ahşap kullanımı, zeminden başlar. Açık ve koyu tonlar arasından uygun bir seçim yapmanız gerekir. Ardından, duvarlarda ahşap etkisini ortaya çıkaran renkleri tercih edebilirsiniz. Dekoratif ahşap çerçeveli ayna, kitaplık, raf ya da tablo gibi aksesuarlar kullanabilirsiniz.
Klasik, country, rustik ya da İskandinav tarzlarından birine karar verip uygun mobilyayı tercih etmeniz önemlidir. Ceviz, kiraz, maun ya da meşe gibi farklı ağaç türlerinden üretilen mobilyalar ile dekorasyona başlayabilirsiniz. Komodin, sehpa, ayaklı ayna gibi mobilyalar ile salonunuza retro bir hava katabilirsiniz. Ahşap eşyaların rengi ile uyumlu alt tonlar tercih etmek, boğuk görünümden kurtulmanızı sağlar. Temel mobilyaların yanı sıra masa lambası, rattan sepet, berjer, puf veya minder gibi tamamlayıcı eşyalar ile işlevsel ve şık bir görünüm sunulabilir.
Ahşap mobilya, ev ya da ofisinizi estetik açıdan zengin gösterir. Yaşam alanına uygun seçilmesi gereken eşyaların dayanıklı malzemelerden üretilmesi önemlidir. Dekorasyon stili, yaşam tarzı ve işlevsellik gibi birçok faktör, seçim aşamasında önemli bir rol oynar. Doğru ahşap mobilyayı seçerken dikkat etmeniz gerekenler şöyle sıralanabilir:
Ahşap mobilya çeşitleri, pek çok dekorasyon stili ile uyum sağlar. Doğal malzemelerden tasarlanan geri dönüştürülmüş, masif ve eskitme tarzı mobilyaları rustik dekorasyon stilinde kullanabilirsiniz. Oturma odasında yemek masası ve koltuk takımlarını, mutfakta dolap, raf veya kesme tahtalarını tercih edebilirsiniz. Evlerinizde sofistike bir hava oluşturur.
Modern ve minimalist bir tarz yakalamak istiyorsanız, sade ve ahşap detaylara sahip oturma gruplarını tercih edebilirsiniz. Yerden tavana uzanan kitaplıklar ya da raflarla obje, kitap veya bitkilerinize yaşam alanı verebilirsiniz. Klasik dekorasyon tarzında kullanabileceğiniz ahşap mobilyalar, doğal bir görüntü yakalamanızı sağlar. Endüstriyel tarz ile birlikte kullanabileceğiniz mobilyalar, dengeli bir görünüm sunar.
Ev dekorasyonunda ahşap, dekoratif objelerden temel mobilyalara kadar pek çok alanda kullanılır. Ahşap mobilya ve detayların yer aldığı odalar;
Vintage, rustik veya retro görünümünde tasarlanan ahşap mobilyalar, dekorasyona karakter katar. Odada bulunan diğer obje ve mobilyalar ile denge ve stil kontrastı oluşturur.
Camlı bir vitrinin önüne sade ve modern bir yemek masası koyarak farklı yüzyılları buluşturabilirsiniz. Duvar, zemin ve mobilya renklerinde oluşturulan kontrast, ahenkli bir görüntü yaratır. Ahşap mobilyaları renkli aksesuarlar ile canlandırabilirsiniz. Koyu renkli bir dolabın altına parlak desenli kilim sermek, yaşam alanınıza yeni bir ruh kazandırır. Oturma ve yemek alanlarında uyumlu ahşap mobilya kullanımı, dikkat çekici bir etki yaratır. Birbiriyle uyumlu renk ve dokuları seçerek uyumlu bir atmosfer yaratabilirsiniz.
Geleneksel bir iç mekân dekorasyonunda meşe mobilyalar tercih edilir. Detaylı ve zengin bir görüntü sunar. Sıcak renk ve dokulara sahip olan meşe mobilyalar, dayanıklılığı ile ön plana çıkar. Modern ve minimalizmin öncü olduğu dekorasyonlarda ceviz ağacı kullanmak, sofistike bir tasarım yaratır.
Huş ve dişbudak ağacının kullanıldığı İskandinav stil, evlere doğallık katar. Kiraz ağacından tasarlanan mobilyalar, Art Deco ve lüks bir dekorasyon oluşturmanızı sağlar. Pürüzsüz dokusu ve kırmızı tonuyla dolap ve duvar panellerinde kullanılan kiraz ağacı, zarif mobilyaların üretiminde tercih edilir.
Ahşap mobilyaların bakımı, ağacın türüne göre değişiklik gösterir. Düzenli temizlik ile uzun süre kullanım sağlanır. Pamuklu bezle silerek kir ve tozdan arındırabilirsiniz. Ardından, kuru bezle kurulayarak parlamasını sağlayabilirsiniz. Aşındırıcı olmayan temizlik malzemeleri ile zaman içerisinde oluşan lekeleri çıkarmanız gerekir. Ahşap mobilyaları nemli ortamdan ve direkt güneş ışığından korumanız, yıpranmasını önler.